Notice: Undefined index: layoutOptions in /var/www/vhosts/designs.nl/deboer.designs.nl/pages/news.php on line 8

Imago

Wie weet, kunnen we echt iets aan het imago doen.

De uitgever van dit magazine, Marnix Bakker, vroeg mij onlangs of ik de komende tijd columns wilde schrijven en daar heb ik snel ‘ja’ op gezegd. Ik zag in Marnix zijn verzoek namelijk direct een prachtkans om het imago van mijn vak en de mensen die er, vrijwel zonder uitzondering, met hart en ziel in werkzaam zijn, een mooie push-up te geven. Ik vroeg hem uiteraard vooraf waar de columns over moeten gaan en hij antwoordde dat dat niet zo veel uitmaakt. ‘Iets actueels wat ook over je vak gaat, is altijd goed, beetje humor erbij. Maar vooral ook scherp’, adviseerde hij me. Nu staan notarissen er nou niet bepaald om bekend dat ze humorvol snedig uit de hoek kunnen komen. Snedig dan nog wel, maar humor? Met ruim 23 jaar ervaring, moet het toch niet moeilijk zijn.

Als je naar notarissen in series en films kijkt, krijg je een heel onwerkelijk beeld van notarissen, die in ieder geval wel één ding gemeen hebben: het zijn niet al te beste types. Zo kennen we uit ’We zijn weer thuis’, een serie die de VPRO uitzond begin jaren’90, notaris Henk G. Born (overigens prachtig neergezet door de te vroeg overleden Carol van Herwijnen, red.).

Een notaris, die ook tijdens kantooruren vrolijk wijn drinkend en daardoor niet zo stevig in de schoenen staande, zijn meestal gefortuneerde clientèle van advies voorzag en die met zijn gedragingen naar vrouwen toe tegenwoordig als de Nederlandse Harvey Weinstein zou worden versleten. En in de politieserie Baantjer gaf acteur Marc Klein Essink ooit gestalte aan een notaris die, verblind door hebzucht, zelfs de moord bleek te hebben gepleegd.

En wat denk je van elke keer een opening van het testament? Meteen na de uitvaart, allen nog in het zwart, naar de notaris die het testament dan in het bijzijn van de hele familie gaat zitten voorlezen en daarbij namens de zojuist ter aarde bestelde of gecremeerde, links en rechts diens kinderen en neven hartgrondig onterft, waarna opa alles nalaat aan een mooie jongere vriendin. Of nog mooier: opa heeft zijn uiterste wil op video gezet en spreekt, minzaam glimlachend, zijn onthutste familie zelf toe.

Geloof het of niet, er zijn nog steeds veel mensen die denken dat de afwikkeling van een erfenis, op die manier begint. Daarom zou ik willen pleiten voor een real-life programma; bij RTL-4 of zo. Daar zijn ze toch al zo goed met programma’s waarbij het menselijk leed, toch nog netjes aan een miljoenenpubliek wordt aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan Uitstel van Executie of De Deurwaarders. Eigenlijk is dat toch elke keer min of meer hetzelfde. Vooral De Deurwaarders. Ik kijk het niet meer; het is toch een beetje ramptoerisme. Het notariaat is heel anders. Net zo gevarieerd als Dr. Poll en, als je het goed monteert, elke keer met een happy end.

Ik hoop daarom dat, behalve u, John de Mol of Reinout Oerlemans, deze column eens onder ogen krijgen. Wie weet, kunnen we dan echt iets aan het imago doen.

 

Pieter de Boer

De Boer Advies & Notariaat

 

Contact us